Kamuda ve Özel Sektörde Otomotiv Mühendisliği Maaşları
Mühendislik maaşları serisinin bugünkü yazısında sizlere otomotiv mühendisliği maaşları hakkında bilgiler vereceğiz. Otomotiv mühendisliği ülkemiz için yeni ve iş istihdamı giderek artan bir mühendislik dalıdır. Dolayısıyla otomotiv mühendisliği geleceği olan ve iş imkanlarının giderek artacağı bir mühendislik bölümüdür.
Otomotiv Mühendisliği Maaşları
Otomotiv mühendislerinin günümüzde özel sektörde daha geniş iş sahalarının olduğu bir gerçektir. Ancak otomotiv endüstrisinde büyük adımlar atan ülkemiz otomotiv mühendisleri için ciddi bir istihdam oluşturmaktadır. Yani kamuda çalışacak daha fazla otomotiv mühendisi gerekecektir. Aynı zamanda Türkiye’nin otomobil markası olan TOGG’un üretiminin başlaması ve büyümesi ile bu alandaki imkanlarda daha fazla artacaktır. Şimdilik günümüzdeki otomotiv mühendisliği maaşlarını temel olarak kamu ve özel sektör olarak ikiye ayırabiliriz.
Kamuda Otomotiv Mühendisliği Maaşları
Kamuda otomotiv mühendisliği iş imkanları sınırlı da olsa, savunma sanayinde, THY ve TCDD bünyesinde iş olanakları mevcuttur. Ayrıca Büyükşehir Belediyeleri’nde, TÜLOMSAŞ, MKEK ve TÜVASAŞ gibi kurumlarda da çeşitli iş imkanları vardır. Çeşitli iş imkanları’ dedim, çünkü otomotiv mühendisler sadece otomobiller üzerinde çalışmaz. Bu mühendisler; tüm motorlu kara taşıtlarının projelerini yapabilir. Devlette çalışan bir otomotiv mühendisi ortalama olarak 8.000 TL ile 12.000 TL arasında bir maaş alır. Tabi ki bu maaş ortalama olduğu için bildiğiniz yabancı diller, yüksek lisans vs. etkenlerden değişim gösterebilmektedir. Aynı zamanda çalışılan kurum ve pozisyonda maaşın belirlenmesin önemlidir.
Özel Sektörde Otomotiv Mühendisliği Maaşları
Otomotiv mühendislerinin çalıştıkları iş yerinde aldıkları ücretler konusunda kesin rakamlar söylemek güç olsa da 5.000 TL ile 20.000 TL arasında oldukça geniş bir maaş aralığına sahip olduğu söylenebilir. Stajyerlerin ise ortalama maaşı 2.000 TL ile 2.500 TL civarındadır. Sektör açısından bakıldığında bu rakamlar üzerindeki en büyük etken iş pozisyonudur. Temel olarak otomotiv mühendisliğinde ürün mühendisliği, arge mühendisliği ve üretim mühendisliği olmak üzere üç pozisyon bulunuyor. Firmadan firmaya bu bölümlerin prestiji değişiklik gösterebilir. Bunun sebebi firmaların araçların hangi özelliğine ağırlık verdiğidir. Tabi her meslekte olduğu gibi deneyim, bilgi, beceri de aldığınız maaş üzerinde etken olacaktır. Muhtemelen deneyimsiz ve yeni mezun bir otomotiv mühendisi 5.000 – 7.500 TL arasında bir maaş ile çalışmaya başlayacak. Tecrübe ve pozisyon anlamında ilerlediğinde bu maaşlar artacaktır.
Eğer bu mesleği seviyorsanız, kara araçlarına ve motorlarına ilginiz varsa otomotiv mühendisliği bilhassa sizin için hobinizi yaptığınız ve üstüne para aldığınız bir meslek olacaktır. Bu tarz meslekleri seçerken önceliğinizi ilgi alanlarınıza tanıyın. Meslekte maaşı getiren asıl etkenin başarı ve özverili çalışmanın olduğu bir gerçektir. Dolayısıyla mesleğimizin hakkını vermek için çok çalışmak gerekiyor. Çalışacağımız süre zarfında aldığımız maaş kadar verdiğimiz hizmetin kalitesinin de önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.