Yeni Mezunlar İçin Etkili CV Hazırlama Yöntemleri
İyi bir kariyer sahibi birisi olarak, yeni mezun arkadaşlara iş başvurusu sırasında yapılacak ile ilgili olarak yardımcı olmaya devam ediyorum. İş başvurusunun ilk şartı olan CV hazırlama yeni mezunlar için oldukça zor bir iştir. Hazır CV örneklerinden faydalanarak hazırlanabilen özgeçmişler sayesinde daha kolay bir şekilde CV hazırlanabilmektedir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Yeni mezun olan kişilerin iş deneyimi olmadığı için CV hazırlama sırasında nelerden bahsedilmesi gerektiği konusunda zorluk yaşayabilmektedirler. Hayat hikayenizi anlatmak yerine maddeler halinde kronolojik olarak kişisel bilgileriniz ve eğitim durumunuzu yazmalısınız.
İş görüşmesine dikkat çekerek çağrılmak ve diğer başvuranlardan daha ön plana çıkabilmek için CV’nizi oldukça sade, dikkat çekici ve özenli olarak hazırlamalısınız. CV’nizde iş görüşmesini yapacak kişiye pozisyon için ne kadar uygun olduğunuzu ispatlamalısınız. Kuracağınız cümlelerle potansiyelinizi ve kişiliğiniz ortaya koymalısınız. Sektörel yazıları takip ederek CV’nizde özellikle nelerin üzerinde durmanız gerektiğini belirlemelisiniz. İş deneyimlerinin olmaması ve ya yetersiz gelmesi nedeniyle endişe etmemeli ve bunların yerine staj ve gönüllü olarak bulunduğunuz deneyimleri belirtmelisiniz. Olumlu kişisel özelliklerinizi, teknik ve bilgisayar bilgilerinizin, uzmanlık alanlarınızın ve katıldığınız seminerlerin üzerinde durarak kendinizdeki potansiyeli ortaya koyabilirsiniz.
Yeni mezunların CV’leri içerisinde özellikle belirtilmesi gereken konular şunlardır;
- Eğitim bilgileri
- Staj bilgileri
- Kurs ve seminer bilgileri
- İlgilenilen uzmanlık alanları
- Başarılar
- Çalışmış olunan part time iş deneyimleri
Özellikle başvuracağınız pozisyonla alakalı olarak daha önce herhangi bir part time işte çalıştıysanız ya da bir proje içerisinde bulunduysanız mutlaka CV’nizin içerisinde belirtmelisiniz.
Etkili CV Hazırlama
İş başvurusu yapacağınız şirketin insan kaynakları bölümünde çalışan kişileri etkilemek ve iş görüşmesine çağrılmak istiyorsanız CV’nizin kesinlikle diğer CV’lerden daha etkili olmasını sağlamalısınız. Etkili bir CV görünümü, başarılar ve eğitimlerin yanı sıra kişisel özelliklerin de iyi anlatıldığı bir içeriği kapsamaktadır. Etkili bir CV hazırlamak için dikkat edilmesi gerekenler;
- CV’niz A4 kağıdı formatında olmalıdır.
- Yazacağınız bilgiler kısa ve net olmalı, uzun paragraflar kullanmamalısınız.
- Senli benli yazmaktan kaçınmalı bunun yerine 1. ve 3. tekil şahıs kullanımı yapılmalıdır.
- Yazı tipi Times New Roman ya da Arial olarak kullanılmalıdır.
- Karakter büyüklüğü kimi yerlerde değişse de 11 ve 12 punto genellemesi uygulanmalıdır.
- Kelimeleri ya da özellikle belirtmek istediğiniz cümlelerin altını çizmemelisiniz ya da koyu harflerle belirgin hale getirmemelisiniz. Zaten CV’niz sizi anlatacağı için yazacağınız her kelimeye dikkat edilmektedir.
- Kullanacağınız e-posta adresi içerisinde adınız ve soyadınız bulunmalı takma isimlerden kaçınmalısınız.
- Yetenek ve başarılarınızı ön plana çıkarmalı fakat kendiniz fazla övmemelisiniz.
- Kronolojik bir tarih sıralamasını takip etmelisiniz.
- Başvuracağınız pozisyon için mutlaka bir ön yazı hazırlamalısınız.
- Gereksiz ve yalan bilgilerden kaçınmalı son derece sade bir dil kullanmalısınız.
- CV’nizde kullanacağınız vesikalık fotoğraf ciddi bir kıyafetle çekilmiş olmalı ve son 6 ay içindeki halinizle olmalıdır.