Raylı Sistemler Mühendisliği ve Maaşları

Dünya üzerinde çok büyük bir öneme sahip olan ve özellikle Avrupa ülkelerinin en çok tercih ettiği, Türkiye’nin ise yeni yeni parlayan yıldızı olan ray taşımacılığı bu anlamda, raylı sistemler mühendisliği bölümüne olan ihtiyacı da doğurmuştur. Yurt dışında her ne kadar çok önem verilen ve popüler olan bir meslek olsa da ülkemizde sadece Karabük Üniversitesi bünyesinde bölüm olarak bulunan Raylı Sistemler Mühendisliği, temelde raylı sistemler ile ilgili yeterli bilgi ve birikime sahip olan birey yetiştirmeyi hedeflemiştir. Raylı sistemler denildiği zaman ilk olarak akla Hızlı Trenler ve benzeri araçlar gelmektedir. Birçok mühendislik disiplinini tek bir yerde barındıran raylı sistemler mühendisliğinin eğitimi esnasında, inşaat, bilgisayar, elektrik ve elektronik, makine, sinyalizasyon, endüstri, mekatronik tarzında.

Nerede ise tüm mühendislik dallarından seçilerek alınan birer eğitim çeşidi vardır. Karabük Üniversitesi bünyesinde açılmış olan Raylı Sistemler Mühendisliği bölümü 1 yıl hazırlık ve 4 yıl lisans programı olmak üzere toplam 5 yıl eğitim sürmektedir. Hazırlık sınıfı düzeyinden geçenlere Avrupa standartlarında bir diploma eki verilmektedir. Ayrıca bu anlamda makine mühendisliği ile çok fazla ortak dersi bulunan bu raylı sistemler mühendisliğinde diğer fark derslerini vermeniz durumunda da makine mühendisi ve de raylı sistemler mühendisliği olmak üzere iki farklı diploma ile mezun oluyorsunuz.

Devlette Raylı Sistemler Mühendisliği Maaşı

Okuldan mezun olunması ardından iş bulma sorunu çekmeyeceğiniz ender bir bölüm olan Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünde akademik personel olabilir ya da devlet bünyesi ile mühendis olarak yaklaşık olarak 5.000-7.000 Türk Lirası maaş ile iş hayatına başlayabilirsiniz. Ülkemizde son senelerde çok yoğun bir atak içerisinde olan bu hızlı tren ağları için yeterli miktarda yerli kalifiye elemana ihtiyacı vardır. Bu neden ile ülkemizin raylı sistemler ağları ile donatılması sırasında projeleri yürüyecek, bunları yönetecek mühendisler Raylı Sistemler Mühendisliği bünyesinde yetiştirilecektir.

Özel Sektörde Raylı Sistemler Mühendisliği Maaşı

Özel sektör olarak ülkemizde herhangi bir kuruluş bulunmamak ile beraber, yeterli bilgi birikim ve donanım ile yurt dışına gidebilir ve orada ortalama olarak 3.000 dolar gibi çok yüksek meblağlarda paralar kazanabilirsiniz. Tabi raylı sistemler deyince aklınıza yalnızca demir yolları gelmesin bunun yanında bazı binaların temellerinde kullanılan raylı sistemler, asansörlerin sistemleri gibi birçok alanda da çalışabilirsiniz. Bu neden ile tercihleriniz esnasında yeni olan ve ihtiyaç duyulan raylı sistemler mühendisliğini de gözden geçirmenizde büyük fayda var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu