Topoğraf Nedir ve Ne İş Yapar? Topoğraf Maaşları

Bir arazinin, bir bölgenin ve kara parçasının natürel engebelerini, özelliklerini gösterecek biçimde kağıt üzerinde yapılan çizime topoğrafya denir. Bu bilim dalında yapılan çalışmalar sayesinde coğrafi bilgiler daha basit anlatılmakta ve anlaşılmaktadır. Bu sebeple bu alanda çalışma yapan uzman şahıslar başka bir deyişle topoğraflara büyük iş düşmektedir. Topoğrafya alanında çalışma yapmak güçtür. Üstelik az bilinen ve öğrenilen bir bilim dalıdır. Bu sebeple pek çok birey bu mevzuda araştırma yapmaktadır. Peki topoğraf nedir? Topoğraf ne demektir? Topoğraf çalışma koşulları ve çalışma saatleri nasıldır? Topoğraf maaşları ne kadardır? İsterseniz bu sorulara cevap verelim.

Topoğraf Nedir?

Fransızca orijinli olan topoğraf sözcüğünün orijinal yazılışı “topographe” biçimindedir. Topoğrafya alanında uzman olan şahıslara denir. Bu şahısların analitik zekâya sahip olmaları, teknolojiye yatkın olmaları ve harita bilimine tamamen dominant olmaları gerekir. Üstelik araziler hakkında araştırma yapacak kadar akıllı ve araştırma usulleri mevzusunda çalışmış olmaları ehemmiyetlidir. Topoğraf olarak misyon yapan uzmanlar bir kara parçasında, arazide yapılacak tüm araştırmalardan mesuldür. Bu sebeple arazi, araştırma vasıtaları ve usulleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

Topoğraf Çalışma Koşulları ve Çalışma Saatleri

Personeller devlette ve özel sektörde çalışma fırsatı bulabilir. İki sektörde de çalışma koşulları güçlüdür. Zira bu şahıslar sahada, arazide çalışır. Sahip oldukları teknik ekipman, vasıta ve aletlerle arazide, kara parçalarında analiz yaparlar. Hem sahada ölçüm alma, hem yapılan tahlilleri inceleme bu mesleğin önemli görevleri arasındadır. Personellerin inşaat, harita, coğrafya, mühendislik gibi alanlarda sahip oldukları bilgilerle işlerini yürütür. Bu sebeple personellerin devamlı kendilerini geliştirmeleri ehemmiyetlidir. Çalışma saatleri genel olarak sabah 09.00 ile akşam 18.00 arasında olsa da yapılan iş, alınan proje, yetiştirilmesi gereken iş ve sorumluluklara bağlı olarak bu saatlerin dışına çıkılabilir. Fazla mesai yapılırsa ek ücret ödemesi yapılır. Personellerin kent dışında, kentin uzak bir noktasında veya ülke dışında çalışmaları istenebilir. Kısacası esnek çalışma günleri ve saatlerine veya farklı bölgelerde çalışmaya hazırlıklı olmak gerekir.

Topoğraf Maaşları Ne Kadardır?

Bu iş dalıyla alakalı en çok merak edilen mevzu personellere ödenen ücretlerdir yani maaşlardır. Hem devlette hem de özel sektörde topoğraf maaşları nispeten birçok meslek dalına göre daha yüksektir. Devlette çalışanlar toplu kontrat kapsamında uygulanan zam sebebiyle, özel sektördekiler de minimum ücrette yaşanan artış oranı veya iyileştirme kapsamında zamlar almaktadır. Topoğraflar ve bu alanda çalışan kişiler mühendislik, coğrafya gibi çeşitli alanlarda bilgi sahibi olduklarından ve yapılan işler dikkate alındığında maaşları Türkiye şartlarına göre iyi durumdadır. Bu kapsamda topoğraf maaşları aşağı yukarı şu şekildedir.

2022 Topoğraf Maaşları

  • Özel sektörde yeni başlayan topoğraf maaşları 5.000 ile 7.000 TL
  • Özel sektörde tecrübeli topoğraf maaşları 6.000 ile 8.000 TL
  • Devlette topoğraf maaşları 6.000 ile 8.000 TL arasında değişmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz rakamlar ortalama bir topoğraf maaşlarıdır. Çalışılan kuruma ve şirkete göre maaşlar değişiklik gösterebilir. Ayrıca idareci pozisyonunda olan topoğraflar pozisyonları gereği ekstra ücretler alabilmektedir. Topoğraf maaşlarını etkileyen unsurlar arasında aile desteği, çocuk desteği, sigorta ve BES kesintisi, misyon tazminatı, ek tahsisatlar bulunmaktadır. Ayrıca yurt dışı ve kent dışı misyonlarında verilen tahsisatlar da tanımlayıcıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu