Su Maymuncuğu (Su Maymunu) Nedir?

Su maymunu veya maymuncuğu olarak adlandırılan ürünler çocuklar arasında oldukça yaygın olarak, oyun amacı ile kullanılmaktadır. Bu ürün hakkında sizlere detaylı bilgiler vereceğiz.

Çocuklar arasında genellikle su maymunu veya maymuncuğu olarak adlandırılan ürün aslında botanik alanında sıkça kullanılan ve kristajel adı verilen bir nano teknoloji üründür. Bu ürünün en büyük özelliği çok yüksek su tutma kapasitesine sahiptir. Su tutma kapasitesi kendi hacminin yaklaşık 400 katına kadar çıkmaktadır ki bu çok büyük bir rakamdır. Bu özelliği nedeni ile botanik alanında, bitki yetiştiriciliğinde sıkça kullanılır.

Çocuklar arasında ise bu ürün renkli görüntüsü ve suyun içinde büyümesi ile popüler olmuştur ve çocukların oyun ürünlerinden birisi haline gelmiştir. Aynı zamanda çocuklar bunu suda yaşan bir canlı olarak düşünmektedir. Fakat özellikle küçük yaştaki çocuklar için bu ürün oldukça fazla risk oluşturabilir.

Su Maymuncuğu Canlı Mıdır?

Özellikle çocuk oyucularımızdan en çok gelen sorulardan birisi su maymuncuğu canlı mıdır sorusu. Buna daha önce çok kez cevap vermemize rağmen hâlâ ısrar ile soran okuyucularımız var. Bizlerde tekrar üzerindne geçmek istedik. Su maymuncuğu olarak bilinen şey aslında bir nano teknoloji ürünüdür. Uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda elde edilmiş ve botanik alanında kullanılan kristajele halk arasında verilen isimdir. Bazıları su maymuncuğu, bazıları ise su maymunu demektedir.

Biz bundan sonrası için kristajel olarak adlandıracağız. Bu ürün canlı değildir. Sadece su ile buluştuğunda suyu içerisine çekerek şişme ve dolayısıyla büyüme özelliğine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı canlı mı acaba? Soruları sorulmaktadır. Bunun yanında bazen bölünebilmektedir. Bu ise acaba doğuruyor mu? Sorularını sordurmaktadır.

Su maymuncuğu ya da kristajel kesinlikle canlı değildir. Özellikle bitki yetiştiriciliğinde ve bazen dekor amacı ile kullanılan bir maddedir. Yüksek miktarda su çekme özelliğine sahiptir bu nedenle boyutundan kat kat daha büyük bir hal alabilir.

Su Maymuncuğu Doğurur Mu?

Hayır, sadece bazı zamanlarda bölünebilmektedir. Bu bazı kişiler tarafından doğurma olarak isimlendiriliyor ama canlı olmayan bir maddenin doğurması söz konusu değildir.

Su Maymuncuğu Çeşitleri

Kritajel kullanım amacına göre çeşitli gruplara ayrılır. Bitkisel üretimde kullanılacaklar ve eğlence amacı ile kullanılacaklar farklı gruplardır.

Aynı zamanda renklerine göre de kritajel ayrılır. Birçok farklı türü görmek mümkündür. Şeffaf, sarı, kırmızı, yeşil, mazi, mor, turuncu, beyaz, pembe, turkuaz gibi farklı renklerde çeşitleri vardır.

Su Maymunu Yenirse Ne Olur?

Su maymunu özellikle çocuklar arasında yaygın, bu nedenle yutulması ve yenmesi durumları ortaya çıkabiliyor. Bebekler ve küçük yaştaki çocuklar için renkleri ve şekilleri çekici gelebiliyor ve şeker sanılıp yenebiliyor. Ayrıca yanlışlıkla yutulabiliyor. Peki su maymunu yenirse veya yutulursa ne olur?

Bilindiği gibi su maymunu su alarak şişme özelliğine sahip bir malzemedir. Kristajel adı verilen bu ürün normal boyutunun çok daha fazlası suyu içerisine alabilir ve normal boyutuna göre kat kat büyüyebilir. Bunu şu şekilde düşünebiliriz. Bir balon düşünün şişirmeden önce bir avuç içini bile doldurmaz ama içerisine hava alma özelliği vardır ve içerisine aldığı hava ile beraber normal boyundan onlarca kat fazla büyüklüğe ulaşır. Su maymunu içinde durum benzerdir. Fakat içerisine aldığı hava değil, sudur.

Şimdi asıl sorumuzun cevabına gelelim. Yutulursa veya yenirse ne olur? Küçük haldeyken yutulan su maymunu yutulduktan sonra mide veya bağırsaklar içerisine su alarak büyüyebilir ve bunun neticesinde sindirim kanalında tıkanıklığa neden olabilir. En büyük tehlikesi budur. Aynı zamanda şişmiş vaziyette su maymunu boğazda takılabilir veya soluk borusuna kaçabilir. Bunlarda tehlike oluşturabilecek durumlar arasındadır.

Kısacası su maymunu veya maymuncuğu olarak adlandırılan kristajel yaklaşık olarak 400 kat büyüme özelliğine sahiptir. Bu nedenle yutulması durumunda çok ciddi problemlere sebep olabilir. Bu nedenle çocuklardan ve bebeklerden uzak tutmak gerekir. Aynı zamanda yutulması durumunda en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvuru yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu