Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadar?
Malzeme bilimi ve mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler organik ya da inorganik maddelerden kullanışlı olan yeni maddeler tasarlar ya da üretirler. Bu malzemelerin tasarlanması işlemi malzeme bilimi ve mühendisliği alanına girer. Her hangi bir kurumda, fabrikada ya da sektörde en kullanışlı olan ürünü ortaya çıkarmaya yönelik önemli çalışmaları da üstlenen bu malzeme bilimi mühendisleri, üretilecek olan malzemenin ne tür ortamlarda kullanılacağı ya da nasıl bir performans beklendiği tarzında önemli konuları da araştırır.
En kolay ve en yararlı olan malzemeyi üretir. Kullanışlı olan malzemenin nasıl olması konusu ile ilgilenen bu malzeme bilimi mezunları kompozit malzeme üretimi yapan bazı fabrikalarda, plastik ve sentetik cam sanayisi ya da seramik fabrikalarında iş bulabilir. Bu anlamda her alanda olduğu gibi iş bulmak ve çalışmak için bir mühendisin kendini bir düzeyde geliştirmesi gerekir.
Devlette Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Maaşı
Malzeme bilimi alanında döküm, plastiği şekillendirme, ısıl işlem, plastik sanayi, seramik, cam, beton, çimento, nanomalzeme, biyomalzeme ya da kompozit malzeme sektörlerinde iş imkânı bulunmaktadır. Ayrıca bazı üniversitelerin araştırma merkezlerinde çalışabilir, araştırmacı ya da uzman olarak da iş olanağı bulmaları mümkündür. Alan çok çeşitli olduğu için tek alana yönlenmeniz ve o alanda kendinizi bir düzeyde geliştirmeniz iş olanağınızı artırmaktadır. Metalurji ve malzeme mühendisliği maaşları, mühendisin mesleki bazı deneyimleri ve de başarıları oranında artışlar gösteriyor.
İstediğiniz herhangi bir alanda yüksek lisans ya da doktora eğitimi alıp, bu alanda uzmanlaşıp iş hayatına atıldığınız zaman alacağınız maaşı da bu oranda yükseltmiş olacaksınız. Metalurji mühendislerinin diğer mühendislik dallarına oran ile ücretleri biraz daha fazla olmakta. Lisans eğitimini tamamlamış olan taze bir mühendis, geniş iş olanakları arasından devlet kurumlarında 4.000 TL ile 5.500 TL arası değişen bir maaş ile iş bulabilmekte.
Özel Sektörde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Maaşı
Malzeme bilimi mühendisi minimum olarak 3,500 lira maaş ile işe başlayabilir. Çalıştığı alan ya da alanlarda kendini geliştirerek kolay şekilde yükselme şansını bulabilir. Malzeme bilimi ve mühendisliği maaşları firmadan firmaya göre değişiklikler arz eder. Küçük ölçekli olan bir firmada 3,000 TL alan bir mühendis, büyük ölçekli olan firmalarda ise 10.000 TL alabilir. Her geçen gün Malzeme bilimi ve mühendisliği mezunu olan yabancı dil bilen ve deneyimli olan mühendisler aranmaktadır. Bu anlamda özel sektör deneyime çok fazla önem vermektedir.