Havacılık ve Uzay Mühendisleri Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadardır?

Havacılık ve uzay mühendisliği, hava ve astronomi ile ilgili olan her türlü mühendislik ürünlerinin tasarımı ve alanı ile ilgili inşaatların hazırlığı, üretimi, bakımı ya da onarımı ile ilgili teknoloji ve işletme konularında eğitim ve araştırma yapan bir mühendislik dalıdır. Düşünülen ya da yapılması planlanan hava aracının tasarımını, projesini hazırlayarak bir hava taşıtının yapılması için gereken yöntemlerin içinden hangi seçeneğin seçilmesi gerektiğine karar veren kişidir.

İlgili konuda gereken model projeleri hazırlayıp deneyler yaparak, tasarlanan hava aracının performansa dair özellikleri tespit eder ve analizini yapar. Havacılık ve uzay mühendisleri, Türkiye’de Türk Hava Yollarında, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Kara veya Hava Kuvvetlerinde, ana bakım üslerinde ya da bazı özel hava şirketlerinde çalışabilirler. Bunun dışında aldıkları eğitim sayesinde, sahip oldukları otomotiv, motor, makine gibi mekanik bilgileri ile bunlarla ilgili meslek dallarında da çalışabilirler. Tabi bir havacılık ve uzay mühendisinin bugün kendi alanı içinde çalışma imkânı ve istihdamı ülke şartlarının elverdiği gelişmelere göre artmaktadır.

Havacılık ve uzay mühendisliği alanı, hava ile ilgili olan her türlü aracın ya da taşıtın tasarlanması, yapım projelerinin hazır edilmesi, üretilmesi, bakımı ve onarımı ve işletilmesi hususlarında eğitim ve araştırmalar yapmaktadırlar.

Devlete Havacılık ve Uzay Mühendisliği Maaşı

Bir havacılık ve uzay mühendisinin maaşı göreceli olmakla beraber kişinin kendini geliştirmesi ya da referans sahibi olma durumuna göre değişmektedir. Eğer mühendis, bir devlet kademesinde çalışmaya başlamış ise bulunduğu konuma ve iş deneyimine göre ortalama 5.500 ile 8.500 TL arasında bir maaş ile çalışırlar. Ülkedeki iş imkânlarının kısıtlı olmasından ve mezun sayısının çok fazla olmasından dolayı diğer mühendislik dallarına göre iş sahibi olmalarının daha kolay olduğu düşünüldüğü için havacılık ve uzay mühendisliği bölümü son zamanlarda tercih edilebilir bir mühendislik bölümü haline geldi. Henüz yeni bir mühendislik dalıdır ve bu sebeptendir ki kolayca iş bulmaları sebebinden ötürü ilgi görmektedir.

Özel Sektörde Havacılık ve Uzay Mühendisliği Maaşı

Bir havacılık ve uzay mühendisinin maaşı günümüzün şartlarına göre oldukça iyi sayılmaktadır. Stajını tamamlamış olan yeni mezun bir mühendis özel sektörde ortalama 4.000 ila 6.000 TL gibi bir maaş ile işe başlamaktadırlar. Ayrıca önceden havacılık dalında pilot alımı için pilot ve havacılık okullarından 12 aylık bir eğitim almış olanlar tercih edilirken artık yeni düzenleme ile pilot olmak isteyenler 4 senelik bir fakülte mezunu olmak zorunda. Günümüzde bu alandan mezun olup kendini pilot olarak yetiştirmiş bir aday özel sektörde 15 bin TL ve hatta üzerinde maaş alabiliyor.

Özetlemek gerekirse havacılık ve uzay mühendisleri 2021 ve 2022 yılı için ortalama olarak 5.000-7.000 TL arası maaşlar ile işe başlamaktadır. İş tecrübesi, yabancı dil, çalışılan pozisyon gibi faktörlere bağlı olarak maaşları 10.000-15.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu