Nükleer Enerji Mühendisliği Ne İş Yapar? Maaşlar Ne Kadardır?

Atomun yaydığı radyasyon ya da nükleer fizik alanlarında çalışan ve atom çekirdeği üzerinde teorik bazı uygulamalar yapan bu anlamda geniş olanaklara sahip olan gelecek hayali kuranlar için ideal bir bölümdür. Reaktör nükleer santrallerde füzyon ya da fisyon sistemlerini ve bunların elemanlarını tasarlayan, bu elemanları analiz edip bakım test ve modellemesini de yapan bir mühendislik alanıdır. Tüm bunları yapabilen mühendisler yetiştirmek amacı ile kurulmuş olan nükleer enerji mühendisliği bu anlamda geleceğin önem derecesi en yüksek olan mühendislik dalıdır.

Bu program ile enerji planlama ya da radyasyon konusunda hizmet içi eğitim ile nükleer kaza analizleri de yapan bu kişiler, güvenilirlik analizi, yakıt yönetim hesaplamaları ya da proje yönetimi gibi araştırmalarda da bulunurlar. Radyoaktif olan bazı atıkların incelenmesi ya da atom bombaları radyoaktivitesi yani, füzyon ya da fisyon olayları ısı transferini de incelerler. Günümüzde bu anlamda nükleer enerji mühendisliği lisans programları açan üniversite bir tek Hacettepe Üniversitesi’dir. Global anlamda dünyanın gittikçe enerji ihtiyacının artmasına paralel şekilde; enerji alanında oluşan açığı kapatma anlamında çözüm olarak görülen en etkili olan yolun nükleer enerji santrallerinin olması nedeni ile bu bölümden mezun olacak mühendislerin çalışma imkânlarının fazla olması da bu mesleğin geleceğinin ne derece parlak olduğunu bize göstermektedir.

Bu anlamda ülkemizde yeni yeni yürütülmeye başlayan nükleer faaliyetlerde verilen maaşların ne olduğu konusunu öğrenciler merak etmektedir.

Devlette Nükleer Enerji Mühendisliği Maaşı

Özellikle ülkemizde bulunan Mersin Akkuyu bölgesinde kurulması planlanan bir nükleer santralinde çalışacak olan mühendis alımı yapılacağı haberi ile duyulan bir bölümdür. Söz konusu bu santralde çalışacak olan kişiler, ilk olarak Rusya bünyesinde uzun bir eğitim sürecinden geçirilip, ortalama olarak 3.000 dolar gibi bir maaş ile işe başlayacağı duyurulmuştu. Bu anlamda devlet kurumlarında bölümün maaşları net olmamaktadır. Ayrıca enerji bakanlığında çalışan bazı mühendislerin maaşları günümüzde 6.000 ila 9.000 TL arasında değişmektedir.

Özel Sektörde Nükleer Enerji Mühendisliği Maaşı

Nükleer santralde işe başlayacak olan bir nükleer enerji mühendisinin maaşı yaklaşık 3.000 dolardan başlamaktadır. Bu maaş, deneyimi arttıkça da artacaktır. Günümüz şartlarında 3000 dolarlık maaş yüksek bir maaştır. Çok az sayıda olan öğrencilerin olması, alım olanağının yüksek olması, mezun olan öğrencilerin nükleer projelerde kolaylık ile iş bulmalarına olanak sağlamaktadır. Nükleer enerji mühendisliği ile ilgili olarak ülkemizde şu anda iş potansiyeli çok yüksek değildir ama önümüzdeki yıllarda bu alan için ciddi bir istihdam oluşacağı düşünülmektedir. Ülkemiz nükleer enerjiye yatırım yapmaktadır.

Nükleer enerji mühendislerinin 2021-2022 yılı için öngörülen maaşları 5.000 TL ile 12.000 TL arasında değişmektedir. Bu imkanı yurt dışında değerlendirmek isteyen mühendisler ise çalıştıkları kuruma, iş tecrübesine ve ekstra özelliklere göre değişmekle beraber 3.000 dolar ile 8.000 dolar arasında maaş almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu