Parafin Nedir? Parafinin Zararları Nelerdir?

Parafin mumu, kimyasal formülü CnH(2n+2) şeklinde olan günümüzde mum yapımında kullanılan bir maddedir. İlk defa 1867’de petrolden elde edilmiştir. 1947’de ise sentetik olarak üretilmiştir. Günümüzde tekstil, eczacılık ve kozmetik sektöründe (ruj, merhem, krem gibi) , elektrik ve plastik alanında kullanılır. Ayrıca gıda sektöründe gıdaların bozulması önlemek için kullanılmaktadır. Bu amaçla elma gibi bazı meyvelerin üzeri parafinle kaplanarak bozulması önlenmekte gerekse diğer besin kapları bu malzeme ile kaplanmaktadır.

Parafinin Zararları Nelerdir?

Parafin gıda sektöründe, besin saklama kapları olarak kullanılan bazı kağıt ve karton kapların yapımında kullanıldığı gibi pek çok meyve ve sebze ile et, süt ve balık ürünlerinin paketlenmesinde kullanılır. Hem gıda hem de tekstil ürünlerinin parafinle kaplanmasının nedeni su ile teması yok etmek, hava ile teması kesmek ve istenmeyen kimyasal ve fiziksel bir reaksiyonu önlemektedir. Parafinin kendisi de normal şartlarda tepkimeye girmemektedir. Bu nedenlerle parafin cazip bir koruyu katkı maddesidir. Her ne kadar besinlerin içine eklenmese de parafinle kaplanmış yiyeceklerin sağlık açısında uygun olmadığı görüşü hakimdir. Parafinle kaplanmış bir meyvenin hava ile irtibatı kesilmektedir. Bu nedenle meyveden su kaybı da önlenmiş olmakta ve gramaj kaybının önüne geçilmektedir. Hava ve su ile irtibatı kesilen meyve aynı zamanda çürümemektedir.

Bu gibi nedenlerle gıda sektörü için vazgeçilmez bir üründür ancak sağlık açısından bazı sorunlara neden olabileceği dile getirilmiştir. Parafinin sağlık açısından zararlı olup olmadığı tartışma konusudur ancak parafinle kaplanmış bir meyvede bulunan zirai ilaçların parafin nedeniyle uzaklaşamaması adeta meyvenin içine hapsolması ayrıca parafinli yiyeceklerde bakterilerin daha kolay üreyebilmesi sağlık açısından bazı riskleri içerebilmektedir.

Ayrıca parafinin çeşitli yollarla ağızdan alınması (parafinle kaplanmış besinler ve vazelin ve ruj gibi kozmetik ürünler yoluyla) durumunda karaciğer gibi organlarda birikme yapabileceği bu durumun sağlık açısından bir takım riskler içerdiği belirtilmiştir.

Parafinli Yiyecekler Nasıl Anlaşılır?

Parafin en fazla elma gibi meyveler üzerine sürülür. Marketlerde bulunan ve dalından koparılmış gibi duran iri, sulu ve capcanlı meyveler muhtemelen parafin ile kaplanmıştır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi parafinle kaplanmış bir meyvede zaman içinde su kaybından dolayı bir büzüşme ve renk kaybı olmadığından bu meyveler oldukça canlı görünür. Bu meyvelerin parafinle kaplanmış olup olmadığını anlamak için bir bıçakla meyvenin üzeri hafif kazınır ve beyaz renkli mumumsu bir tortu ortaya çıkıyorsa çıkan bu mumumsu tortu parafindir.

Parafinin Cilt için Kullanımı

Parafin yumuşak ve yağlı dokusu nedeniyle bazı merhem ve kremlerin yapısına girmiştir. Nem hapsetme özelliği nedeniyle iyi bir nemlendiricidir. Ayrıca parafin yağlı bir madde olması nedeniyle cilt yağını temizlemede kullanılabilmektedir. Ayrıca cilt çatlakları ve kuruluğu için tırnak bakımı için kullanılır. Ancak diğer yağımsı maddelerde olduğu gibi parafinli ürünler de cilt gözeneklerini tıkadığından, dikkatli olunmazsa tıkanan bölgelerde irritasyona, kıl dönmesine neden olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu