Pudra Nasıl Yapılır? Evde Bebek Pudrası Yapımı
Pudra, bir kozmetik ürünü olup, eskiden pirinç unu ile elde edilen günümüzde ise içeriğinde; nişasta, talk, kalsiyum karbonat, çinko ya da titan oksitleri gibi maddeler bulunmaktadır. Günümüzde toz pudralar ve kompakt pudra gibi kozmetik amaçlı çeşitleri vardır ve genel olarak kompakt pudralar tercih edilmektedir. Özellikle bebek ve kadınların oldukça yaygın olarak kullandığı bir üründür.
Pudra Nasıl Yapılır? Evde Pudra Yapımı
Öncelikle bu tarif, normal pudraya karşı hassas olan veya alerji, kurdeşen gibi problemleri olanlara tavsiye edilen bir tariftir. Eğer böyle bir durumunuz varsa bu tarifi deneyebilir, evde kendinize özel pudra yapabilirsiniz. Aynı zamanda bu pudra tamamen doğal olarak elde edilmiş, organik bir ürün olacaktır. Şimdi evde nasıl pudra yapabileceğiniz ile ilgili sizlere bilgiler verelim.
Pudra Tarifi Malzemeler
- Yarım çay bardağı mısır nişastası
- 1/4 çay bardağı pirinç unu
- Bir miktar kakao
Pudra Yapılışı
Malzemeler birbirine iyice karıştırılır ve ev yapımı pudra yapılmış olur. Gelelim evde pudra yaparken bazı püf noktalara. Kakao miktarı, ten rengine göre değişebilir, ten renginize hangi miktarda kakao uyuyorsa o miktarı kullanın ancak yukarıdaki oranlar için ortalama bir silme çay kaşığı kakao kullanılabilir. Eğer daha açık veya sarı bir ten renginiz varsa, bir miktar da mısır unu eklenebilir. Yani ürünlerin miktarları ile ilgili olarak küçük oynamalar yapabilirsiniz.
Bir başka husus, piyasadaki pudralara oranla yumuşak olacağı için sürme esnasında iyice ovalamak gerektiğidir. Pudrayı sürerken biraz daha dikkatli davranmak gerekir.
Bebek Pudrası Nedir? Bebek Pudrası Zararlı mı?
Bebek Pudrası içeriğinde; talk, çinko oksit, propilen glikol, magnezyum karbonat gibi maddeler bulunmaktadır. Bebek pudraları, hassas ciltler için uygundur ve bu amaçla üretilmişlerdir. İçerisindeki maddeler, vücut içerisine aşırı oranda oral ve solunum yolu ile girmediği sürece güvenli kabul edilmiştir.
Ancak, bebek pudrası genel olarak toz halinde bulunur ve bebeklerin, astım hastalarının bu tozu soluması nedeniyle bazı sorunlar meydana gelebilir. Talk adı verilen mineralin uzun süre solunmaması tavsiye edilmektedir. Diğer maddelerde toz halinde olduğundan vücuda solunum yolu ile girmeleri mümkündür.
Bu nedenlerle bazı kullanıcıların bebek pudrası yerine özellikle pişik problemleri gibi problemler için sadece mısır nişastası kullandıkları bilinmektedir.
Bir uyarı daha yapalım; özellikle cilt için pudra kullanılmasının bazı sakıncaları olabilmektedir. Bunlar gözeneklerin tıkanması, tıkanma nedeniyle oluşacak iltihaplanma ve sivilce problemleri yanı sıra pudra güçlü bir nem emici olduğundan cildin nem dengesini bozarak, kırışıklıklara neden olabilir.
Uygulamada, bazı kaynaklarda bebek pudrası ile yapılan maske tarifleri daha güvenilir olabilmektedir. Maske uygulamalarında, pudra ciltte bir süre bekletilip temizlendiğinden daha kullanışlı olabilmektedir.