Doğum Sonrası Hastanede Yapılması Gerekenler

Yeni doğanın hastaneden taburcu edilebilmesi için anne ve çocuğun sağlığının buna uygun durumda olması gerekir. Hastaneden taburcu olma süreci aynı zamanda doğumun türüne bağlıdır. Zamanında doğan bebekler ortalama 24 ile 48 saat içerisinde anne takibinin ardından taburcu edilirken, bazı bebekler yoğun bakım görmekte ve daha uzun süre hastanede kalmaktadır. Bebeklere anne sütü dışında bir şey verilmemesine özen gösterilmelidir. Bu süreçte doktor ve hemşirelerin dedikleri yapılmalı, onların tavsiyesine uyulmalıdır.

Hastanede anne ve çocuğun uyumunun sağlanması önemlidir.

Doğum sonrası anneler, doğum sırasındaki kesikler, hareket kısıtlılığı, memede dolgunluk, yorgunluk ve anksiyete nedeniyle ağrı hissedebilirler. Aynı şekilde bebekler de yemek yiyememekten dolayı emme, kaygı, ağlama ve sarılık konusunda zorluk çekebilirler. Bu nedenle anne ve çocuğun tam adaptasyonunu sağlamak, doğru emzirme tekniğini öğrenmek ve olası hastalıkları teşhis etmek için bu sürenin hastanede geçirilmesi gerekmektedir.

Çocuk doktoru ilk hedef tarihi belirler!

Bebeklerin doğumdan sonra anne tarafından izlendikten sonra taburcu edileceği ilk takip zamanını çocuk doktoru belirlemelidir. Bebekler genellikle taburcu olduktan sonraki bir ila iki gün içinde yeniden değerlendirilir. İlk muayenede çocuk doktoru bebeği nasıl besleyeceğini öğretecektir. Genel bir fizik muayeneden sonra kilo ve sarılık açısından çocuğa yönelik riskleri belirler ve bir sonraki kontrole zaman ayırır.

Yoğun bakım gerekebilir!

Bebeklerin erken doğum, solunum problemleri, kalp hastalıkları ve cerrahi problemler gibi pek çok nedenle yoğun bakıma ihtiyacı olabilir. Doğumdan sonra yapılan kontrollerde yoğun bakım kararı alınabilir. Bu tarz bir süreçte panik olmadan doktor ve hemşirelerin önerileri dikkate alınmalı, dedikleri yapılmalıdır.

Bebeklerin hastaneden taburcu edilebilmesi için;

  • Solunum sorunlarının ortadan kalkması gerekir.
  • Ağızdan beslenme yoluyla kilo almaya başlaması gerekir.
  • Özel makineler dışında vücut ısısını korumaları gerekir.

Tüm bu süreç özellikle anne için de oldukça zor olmaktadır. Yoğun bakım süresinin sonu, annenin bebeğe bakmakla ilgili tüm endişelerini ne kadar kaybettiğine ve ona bakmayı öğrenmesine bağlıdır. Bu öğrenme sürecinde anne ve çocuğun hastaneye yatırılması gerekebilir. Yeni doğan doktoru dışında zor bir yoğun bakım dönemi geçirmiş bebekler çocuğun hastalığına bağlı olarak pediatrik nöroloji, fizyoterapi, pediatrik kardiyoloji gibi diğer bölümler de ziyaret edilebilir.

Yeni doğanlar için 6 altın kural;

  • Bebeğin bulunacağı oda; hafif, güneş ışığı ve havalandırmalı doğan bebekler için 22-24 derece, prematüre bebekler için 24-26 derece olmalıdır.
  • Çocuk kıyafetlerinin mevsime uygun yumuşak, pamuklu, tüy bırakmayan kumaşlardan yapılması önemlidir. Prematüre bebeklerin kıyafetlerinin vücuda ve bebeğe uygun olması özellikle önemlidir. Çok fazla kıyafet bebeğin sıcaklığını kaybetmesine neden olur.
  • Bebeğin solunum yolunun güvenliği için beşiğin yumuşak olmaması, yastığın kullanılmaması ve yumuşak tüylü oyuncakların bebeğin yanında olmaması önemlidir.
  • Ani bebek ölümlerinin azaltılmasında bebeğin yatar pozisyonu çok önemlidir. İlk aylarda sırt üstü yatmanız tavsiye edilir. Bebeklerin kendi yatağında uyuması daha güvenlidir.
  • Yeni doğanlar, bağışıklık sistemleri iyi gelişmediği için enfeksiyonlara yatkındır. Kalabalık yerlerden bebek kaçırılmalı, sevecek kişilerin el temizliğine dikkat edilmeli.
  • Bebeklere anne sütü dışında yiyecek verilmemesine özen gösterilmelidir. Bebek maması almaya başlamadan önce çocuk doktorunuzdan izin almanız gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yeni doğan bebeğe hastanede ne yapılır?

Bebekler doğduktan sonra ilk kontrollerin ardından hastanede bir süre kontrol altında tutulur. Bu süreçte bebeğin solunumu, beslenmesi izlenir. Doktor ve hemşireler gerekli kontrolleri yapar.

Normal doğum sonrası kaç gün hastanede kalınır?

Doğumdan sonra anne ve bebek 24 ile 48 saat hastanede kalırlar. Tabi ki bir anormal durum varsa bu süre artabilir. Normal doğumlarda ve normal süreçte bu süre 24 ile 48 saat arasındadır.

Doğumdan sonra hastaneden çıkarken ne giymeli?

Bebeğe uygun ve aynı zamanda mevsime göre uygun kıyafetler seçilmelidir. Kıyafetler pamuk olmalı, herhangi bir sentetik ürün içermemelidir. Aşırı bir kıyafet giydirmek ya da tam tersi az kıyafet sorunlara neden olabilir. Bu süreçte hemşirelerden destek almak en doğrusudur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu