Mırmır Balığı ve Mırmır Balığı Avı

Mırmır balığı özellikle kumsal alanlarda yaşayan ve ülkemizde yaygın olarak bulunan, omega-3 bakımından oldukça zengin bir balık türüdür. Deniz kıyılarımızda bolca vardır, hatta denizde yüzerken ayaklarınızın diplerinde kumu eşeleyen yavru mırmır balıklarını sıkça görebilirsiniz. Mırmır balığı lezzetli, yumuşak ve beyaz bir ete sahip olmasından dolayı mırmır avı son derece keyifli ve popülerdir.

Mırmır Balığı

Bu balık türü Ege ve Akdeniz’de sığ sularda ve Fransa’dan Güney Afrika’ya kadar doğu Atlantik Okyanusu’nda bulunur. İri bir mırmır balığı yaklaşık 50 cm uzunluğa ve 1 kg ağırlığa kadar büyüyebilir. Fakat denizlerimizde daha yaygın olarak 25-30 cm boyutlarda ve 300-400 gram ağırlıkta bulunur. Orta derecede derin gövdeli bir balıktır.

Mırmır balığı denizlerde özellikle kumluk alanlarda yaşar. Kumu eşeleyerek burada bulunan midye, kurt gibi canlılarla beslenir. Küçük mırmırlar tüm gün boyunca kıyıda görülebilir. Büyük mırmır balıkları ise gündüz saatlerinde genellikle kıyıya çok yanaşmasa da gece ve sabaha karşı olan saatlerde kıyıya yaklaşarak yemlenirler. Bu sebeple gece ve sabaha karşı yapılacak olan mırmır avı daha mantıklıdır.

Mırmır Balığı Avı

Mırmır avı yukarıda da söylediğimiz gibi çok keyiflidir. Ayrıca etinin lezzetli ve omega-3 deposu olması da mırmır avını çekici kılmaktadır. Mırmır balığı avlamak için çeşitli yöntemler mevcuttur. Mırmır balığı avı yapmak isteyenler için mırmır balığı avı tekniklerinden kısaca bahsedelim.

Mırmır Avı Teknikleri

Mırmır avı için çok sayıda yöntem ve teknik kullanılıyor olsa da karşımıza yaygın olarak 2 teknik çıkmaktadır. Bu teknikler LRF ile mırmır avı ve dip oltası ile mırmır avıdır. Bu yöntemler hakkında da sizlere kısaca bilgi verelim.

LRF ile Mırmır Balığı Avı

LRF ile mırmır avı oldukça keyifli bir av türüdür. Bu nedenle her olta balıkçısının denemesini önermekteyiz. Mırmır balığı mücadeleci bir balık türüdür. Bu nedenle av oldukça keyifli ve aksiyonlu geçmektedir.

LRF ile mırmır avı yaparken LRF ekipmanları dışında bazı özel ekipmanlar kullanmalısınız. Bu av esnasında sahte yem olarak micro jig veya silikon kullanmak av sırasında size avantaj sağlayacaktır. Bunun yanında maket balıklar ile mırmır balığını avlama şansınız yok denecek kadar azdır.

Mırmır balıklarının kumlu alanları tercih ettiğini söylemiştik. Bu nedenle av yaparken kumlu alanları seçmeniz gerekir. Sahte yem dibe değecek şekilde ayarlanmalıdır. Sahte yeminizi dipte sürterek ve hafif bir şekilde zıplatarak çekmeniz av sırasında mırmır balığını yeme atlamaya teşvik edecektir.

Dip Oltası ile Mırmır Balığı Avı

Dip oltası ile mırmır balığı avı yaparken çeşitli takımlar kullanılabilir olsa da ben özellikle 3 köstekli dip takımını önermekteyim. Oltaya takacağınız iğneleri hedef balık boyutuna göre 2-3-4-5-6 numara olarak seçebilirsiniz. Genel olarak 4 veya 5 numara idealdir. Kösteklerin aralığını ayarlarken tüm yemlerin kumda yatması gerektiğini göz önünde bulundurmak gerekir. Eğer merada bir akıntı yoksa kurşunu mümkün olduğunca hafif seçmek uygun olacaktır.

Dip oltası ile mırmır balığı avı yaparken kullanabileceğiniz en ideal yemler ise midye ve boru kurdudur.

Sıkça Sorulan Sorular

Mırmır balığı ne ile avlanır?

Mırmır balığı avlamak için LRF veya dip oltasını kullanabilirsiniz. LRF yönteminde sahte olarak micro jig veya silikon, dip oltasında yem olarak ise midye veya boru kurdu önermekteyiz.

Kıyıdan mırmır nasıl avlanır?

Kıyıdan LRF takımları ve dip oltası ile mırmır balığı avlamanız mümkündür. Kumlu bölgeleri seçen mırmır balığı için uygun bir mera bulduğunuz takdirde avlanması kolaydır.

Mırmır için kaç numara iğne?

Hedef boyuta göre iğne boyutunu seçebilirsiniz. Genellikle 4 veya 5 numara iğneler tercih edilir. Siz hedef boyuta göre 2 ile 6 numara arasında iğne seçimi yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu