İstavrit Balığı Avı Nasıl Yapılır?

Denizlerimizin önemli balıklarından birisi olan istavrit balığı ve istavrit avcılığı hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız. “İstavrit avcılığı nasıl yapılır?”, “İstavrit avcılığı ne zaman yapılır” gibi sorulara cevap verecek aynı zamanda istavrit avı yaparken sizi başarıya ulaştıracak etmenlerden bahsedeceğiz. Şimdi yazıya geçelim.

İstavrit Balığı Hakkında Genel Bilgiler

İstavrit balığı, ülkemizin tüm denizlerinde yaşayan ve yaygın olarak gördüğümüz bir balıktır. Oldukça lezzetli ve çok kolay avlanabilen bir balık olması ülkemizde istavrit avcılığının oldukça yaygın olmasına neden olmuştur. Yılın birçok döneminde çok ucuz fiyatlara satılan istavrit, halkımız tarafından en çok tüketilen balık türleri arasında yer almaktadır.

İstavrit balığının dünya üzerinde yaklaşık olarak 15 çeşidi mevcuttur. Ülkemizde ise 2 çeşit istavrit bulunuyor. Bunlardan birisi karagöz istavrit, diğeri ise sarıkanat istavrittir. Karagöz istavrit en fazla 25 cm boya kadar ulaşabilirken sarıkanat istavrit 50 cm’ye kadar büyüyebilmektedir.

İstavrit balıkları sürü halinde gezen bir balık türüdür. Bu özellikleri istavritlerin avını kolay hale getirir. İstavritler doğal ortamlarında hamsi, çaça, çamuka gibi balıklar ve bu balıkların yavrularıyla beslenir. Mevsimine göre Marmara, Karadeniz ve Ege arasında göç ederler.

İstavrit balığı kış aylarında daha yağlı olmaktadır. Bu nedenle özellikle kasım ile şubat ayları arasında oldukça lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul Boğazı’nda yılın her ayında av yapmak mümkünken diğer bölgelerde nisan ile kasım ayı arasında istavrit avı yapılabilir.

İstavrit Nasıl Tutulur?

Özellikle balık avına yeni başlayan kişilerin aklına gelen ilk soru “İstavrit nasıl tutulur?” sorusu oluyor. Bu sorunun aslında tek bir cevabı yoktur. İstavrit balığı avlarken birçok farklı tekniği kullanmak mümkündür. İstavrit avında kullanabileceğiniz başlıca teknikler ise aşağıdaki gibidir.

  • LRF ile istavrit avı
  • Çapari ile istavrit avı
  • Yemli olta ile istavrit avı

LRF ile İstavrit Avı Nasıl Yapılır?

Aslına baktığımızda LRF’nin temelde hedef balığı istavrittir diyebiliriz. Bu nedenle LRF ile avcılık yaparken en kolay yakalayabileceğiniz ve karşınıza en çok çıkan balık istavrittir. İstavrit balığı narin ve korkak bir balık olduğu için takımınızı özel olarak hazırlamanız başarı şansınızı ciddi oranda artıracaktır.

İstavrit avında başarıya ulaşabilmeniz için en önemli faktörlerden birisi kamış seçimidir. İstavrit balığı ufak bir balık olduğu için hafif aksiyonlar ve hafif sahteler kullanmalısınız. Bunları tam olarak ve uygun bir şekilde yapabilmeniz için LRF kamışınızın hassas olması önemlidir.

Eğer istavrit ve istavrit gibi küçük balıkları avlamayı hedefliyorsanız ilk tavsiyemiz aji kamışı edinmeniz olacaktır. Oldukça ince ve hassas olan bu olta kamışları, istediğiniz hafiflikte sahteler kullanabilmenize olanak sağlar. Ayrıca bu hafif sahteleri daha uzağa atabilmenize ve avdan alacağınız zevki arttırmaya katkı sağlar. İstavrit avı için kamış seçimi yaparken 180 ila 220 cm boy aralığında, üst atar değeri ise7’yi geçmeyecek şekilde kamışlar kullanmanızı tavsiye ederiz.

Biraz önce söylediğimiz gibi istavrit balığı oldukça narin bir balıktır. İstavrit avı esnasında makinenizi mümkün olduğunca yavaş bir şekilde sarmalısınız. Bu sebeple makine büyüklüğünün 500 ile 2000 aralığında, makine tur başına sarım miktarının ise en fazla 60 cm olması sizin için avantaj sağlayacaktır. Ayrıca hafif makine seçmekte önemlidir.

Balıkçılar genel olarak istavrit avında misina seçimi ile alakalı olarak iki farklı görüşe sahiptir. Bir grup ipi savunurken, diğer bir grup ise misinayı savunmaktadır. Her birisinin farklı avantajları mevcuttur. Bu konuda aslında tercih size kalmıştır. İp ve misinanın avantaj ve dezavantajlarını öğrenmek için kendinizi deneyebilirsiniz. İstavrit avı için eğer misina kullanacaksanız mono misina yerine fluorocarbon misina kullanmanız sizin için avantaj olacaktır. Fluorocarbon misina, mono misinaya göre daha görünmez özelliktedir. Misina kalınlığı konusunda 0.10 ile 0.16 arasında tercih yapabilirsiniz.

İstavrit avında eğer ip misina türlerini kullanmayı düşünüyorsanız, kalınlığı 0.04 ile 0.06 arasında tercih etmenizi tavsiye ederiz. Ancak 0.08 veya 0.10 kullananlar mevcuttur. İp ne kadar ince olursa sahteyi o kadar uzağa atarsınız. Bu sebeple olabildiğince ince kullanmanız avantajlı olacaktır. Ayrıca direkt olarak ipin ucuna sahteyi bağlarsanız balık ipten ürkecektir ve bunun neticesinde av skorunuz düşecektir. Bu yüzden ipin ucuna 50 ile100 cm arasında leader misina bağlamalısınız.

Marmara denizinde av yapıyorsanız jig, rapala gibi şeylerle uğraşmanızı tavsiye etmiyoruz. Marmara balıklarının daha ufak olması sebebiyle Marmara bölgesinde en iyi sahte seçimi silikon olacaktır. Özellikle isome pembe ve berkley gulp baby sardine kullanmanızı tavsiye ederiz. Bunlar dışında beyaz, turuncu, pembe kokusuz silikonlar da kullanabilirsiniz.

Çapari ile İstavrit Nasıl Tutulur?

Balık tutmayı zevk almanın dışında gerçekten balık tutmak için yapıyorsanız yani daha çok balık tutmak istiyorsanız çapari ile istavrit avcılığı yapmalısınız. İstavrit balığı avının en kolay ve verimli olduğu teknik çapari tekniğidir. İstavrit avı için hazırlanan çaparinin üzerinde toplamda 10 ile 20 arasında köstek bulunur. En altta ise kurşun bulunur. İğnelerin arkasında simli ip bulunur. Bu şekilde at-çek yaparak balığın dikkatini çekmek hedeflenir. İyi kullanıldığında tek atışta tüm iğnelerin balıkla dolması mümkün olmaktadır. Kısacası uygun bir bölge bulduktan sonra çapari ile avlanmak kolaydır ve çok sayıda balık tutmanızı sağlar.

Yemli Olta ile İstavrit Nasıl Tutulur?

İstavrit balığı avcılığında diğer bir teknik ise yemli oltadır. Öncelikli olarak kendinize 5-6 köstekli bir takım hazırlamalısınız. Bedeni 0.20-0.25 kalınlığında, köstekleri ise 14 cm uzunluğunda ve 0.15-0.18 kalınlığında yapabilirsiniz. Olta ile istavrit balığı avcılığı yapacaksanız yem olarak karides, tavuk göğsü, istavrit fleto veya hamsi fletoyu tercih edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu